Tips och Råd
Välj ett ämne nedan för att snabbare komma till de tips & råd som ligger i ditt intresse.
Inför service och reparation
Bra att veta inför inlämning av bilen vid bilservice eller reparation:
- Glöm inte att lämna serviceboken, eventuella låsbultar till hjulen samt eventuellt protokoll ifrån Bilbesiktningen till bilverkstaden.
- Töm bilen på eventuella värdesaker, bilverkstäderna brukar inte ansvara för saker som kan ha försvunnit vid en service eller reparation.
- Rensa lastutrymmet/bagaget på saker så att serviceverkstaden kommer åt överallt vid service eller skadereparation.
- Vissa bilverkstäder tillåter att man lämnar bilen efter stängning eller innan öppning och att man då får lämna nyckeln i ett nyckelinkast. Glöm inte att märka nyckeln med bilens registreringsnummer och ditt telefonnummer.
- Glöm inte att tala om var bilen är parkerad om du lämnar den utanför ordinarie öppettider.
Under huven
Behöver du fylla på olja, kanske byta en lampa eller veta hur man fyller på spolarvätska? Här hittar du information om saker som kan vara bra att veta gällande det som gömmer sig under huven.
Motorolja
Ett lätt sätt att få din bil att leva längre och att även må bättre är att välja rätt motorolja. En olja med lite högre prestanda kan framförallt vara att rekommendera på vintern då man kallstartar bilen.
I din bils instruktionsbok står det hur ofta du bör byta olja för att behålla bilen i gott skick. De flesta tillverkarna rekommenderar att man byter motorolja minst en gång per år.
Kontrollera regelbundet att bilen har tillräckligt med motorolja genom att:
- Dra upp oljestickan och torka av gammal olja.
- Sätt ner stickan så långt som möjligt.
- Dra upp den igen och kontrollera att oljenivån är inom stickans markerade gränser.
Autoexperten har tagit fram en oljeguide för att enkelt hitta rätt olja till din bil, fyll bara i ditt registreringsnummer så får du förslag på olja som är bäst lämpad för din bil, till rätt pris.
Färgen på motoroljan
En myt är att man kan se på oljan för att avgöra hur kvaliteten är. Detta stämmer inte, oljan som finns i motorn tar på kort tid upp sot och blir därför mörkare och betyder inte att den är dålig. Ett tips är att svänga inom en bemannad bensinmack och fråga ett butiksbiträde om du är osäker på om oljan behöver bytas.
Bilbatteri
Att kontrollera så att batteriet sitter stadigt i sin hållare med regelbundna mellanrum är ett enkelt sätt att försäkra sig om att driften är säker.
Tips för underhåll av bilbatteriet
Om du även ser till att hålla kontaktytorna rena mellan kabelsko och kontaktyta, detta med hjälp av stålborste och smärgelduk, kan du se till att få ut maximal kapacitet ur batteriet. Smörj gärna med en klick polfett så kommer detta öka kapaciteten ytterligare.
Bilbatteriet under vintersäsongen
Om du har ett svagt batteri så kan det hända att motorn inte starta vid första försöket under en sträng vinterdag. För att inte riskera att överanstränga ett redan svagt batteri gör du bäst i att vänta någon minut innan du försöker starta motorn igen, batteriet får på så sätt möjlighet att återhämta sig.
Förvaring av bilbatteri
Om ett bilbatteri ska ställas undan för förvaring eller om bilen ska stå oanvänd en längre tid gör du bäst i att ladda batteriet fullt först för att batteriet ska må så bra som möjligt. Rengör även batteriet. Ska batteriet förvaras i en bil som inte ska användas gör du bäst i att koppla bort pluspolen ifrån batteriet för att undvika att bilen använder batteriet till t.ex. klocka och annan elektronik, (så kallad krypström).
Ett bilbatteris fryspunkt när batteriet är urladdat är redan -7° C, vid full laddning är fryspunkten däremot hela -67° C, bilbatteriets fryspunkt är med andra ord ännu en anledning att ladda batteriet fullt innan förvaring.
Varta har kommit med riktiga ”monster” till bilbatterier på marknaden, dessa ingår i Silver Dynamic-serien som erbjuder 135% bättre kallstartskraft och tre gånger högre cyklingstålighet jämfört med vanliga bilbatterier. Det är ett batteri med högre prislapp men som samtidigt erbjuder längre livslängd och högre driftsäkerhet.
Med Autoexpertens batteriguide fyller du enkelt i ditt registreringsnummer för att få förslag på olika bilbatterier som passar till just din bil, i olika prisklasser.
Motorvärmare
Det finns många fördelar med att installera en motorvärmare….
- Den första och kanske viktigaste fördelen i dagens läge är att det är en miljöfråga då motorn drar betydligt mindre bränsle med en motorvärmare jämfört med om motorn är kall, skillnaden kan bli så stor som en deciliter per start.
En annan miljöaspekt är att rensningen av avgaser kommer igång betydligt snabbare. Utsläppen från en kallstart motsvarar tre mils körning jämfört med start av en motor som är uppvärmd av motorvärmare. - En annan fördel är att slitaget på motorn minskar avsevärt, redan när utomhustemperaturen är +3° C kommer oljan och motorn till rätt arbetstemperatur snabbare med en motorvärmare installerad.
- En bekvämlighetsaspekt är att kupén värms upp snabbare, vilket självklart alltid är skönt.
Gnisslande fläktrem
Om du har en gnisslande fläktrem så är det en stor chans att den behöver bytas, det finns hemmatrix som att använda sig av stearinljus eller bakpulver, dessa är självklart inte att rekommendera. Om remmen ”skriker” kan det vara på grund av att den slirar, man kan då testa att använda sig av en klistrande remspray för att förhoppningsvis åtgärda problemet.
Byta tändstift
Byte av tändstift brukar alltid ske i och med service på bilen, detta ger en bil som startar säkrare och gör mindre påverkan på miljön. Skulle du ha behov att byta tändstift själv rekommenderar vi att du åker till en bensinmack eller bilverkstad och då skruva bort ett tändstift som du visar för personal för att säkerställa att du får rätt tändstift med rätt gänglängd.
Trafiksäkerhet
Det finns lagar och regler som ska följas när du kör bil, bilbälte ska användas och blinkers när du byter fil. Exempel på självklara saker som ökar säkerheten i trafiken. På den här sidan går vi in på säkerhetsaspekter som man kanske inte alltid tänker på när man ska köra bil.
Ställ in nackstödet i rätt position
Vid en eventuell krok är nackstödets korrekta position viktig för att undvika besvär med nacke och rygg som i värsta fall kan vara livet ut. Nackstödet ska vara inställt så att bakhuvudet får bra support och inte har något ”luftrum” mellan huvud och nacke, detta för att nacke och huvud inte ska böjas vid en kraftig inbromsning.
Extratips: Om nackstödet eller ratten vibrerar när du kör bil kan det vara så att hjulen är i obalans. Ta i sådana fall kontakt med en bilverkstad för att få det åtgärdat.
Bilbelysning
Det finns lagar som säger vilken kombination av lampor du får använda vid bilkörning, här går vi igenom dessa lagar och även regler gällande avbländning av helljus.
- När du möter en lastbil måste du blända av ditt helljus så fort du ser lastbilens positionsljus som är placerade på dess tak. Eftersom förarhytten är placerad högre upp än en personbil har den lättare för att bli bländad.
- När du möter fotgängare behöver du inte blända av, anledningen till detta är att de kan vrida bort huvudet under den korta stund som du passerar. Med helljus blir det säkrare för både dig och fotgängaren.
- Tänk på att blända av helljuset i god tid innan du möter andra bilar för att undvika att skapa obehag hos medtrafikanter, detta gäller även när du hamnar bakom en bil då helljuset kan blända föraren genom backspegeln.
Man måste alltid ha strålkastarna/halvljus på under bilfärd i Sverige, det kombineras oftast med parkeringsljus, även om det inte är lagstadgat. Det finns kombinationer som inte är tillåtna när det kommer till kombinationer med dimljus, varselljus och extraljus.
- Dimljus får kombineras med helljus, dock inte med halvljus.
- Varselljus får inte användas ihop med dimljus.
- Varselljus får inte användas ihop med halvljus.
- Extraljus får inte användas ihop med halvljus.
Mobiltelefon och bilkörning
Sedan den 1 februari 2018 är det olagligt att prata i en mobiltelefon, som man håller i handen, samtidigt som man kör bil. Likaså gäller lagen för att skicka SMS och andra saker som man gör på mobiltelefonen, lagen gäller även för att ställa in GPS-navigator.
Forskning gör gällande att bilister har sämre reaktionsförmåga, längre bromssträcka och är mindre uppmärksamma på backspeglar och vägmärken och gör även kraftigare rattrörelser samtidigt som de pratar i telefon. Vi rekommenderar därför att man avstår ifrån all form av mobiltelefoni samtidigt som man kör bil, även om man använder handsfree.
Vattenplaning och att få sladd på bilen
Skulle du hamna i ett läge där du får sladd på bilen gör du bäst i att frikoppla motorn genom att trampa ner bilens koppling och sedan styra bilen i vägens riktning. Det viktigaste men kanske också svåraste är att hålla sig lugn, stresspåslag gör inte situationen lättare. Här går vi igenom lite tips och saker som är bra att tänka på vid vått väglag.
Tumregler vid vattenplaning
- Om vattenplaning uppstår ska du inte försöka bromsa eller svänga i snabba häftiga rörelser. Det är då bilen riskerar få sladd.
- Om du känner att en inbromsning är nödvändig gör du det genom att lätt pumpa bromspedalen upp och ned. En panikinbromsning skulle bara förvärra saken.
- Det bästa rådet att ge vid en vattenplaning är att lyfta foten ifrån gaspedalen tills du känner att bilen har saktat ner så mycket att den fått kontakt med vägbanan igen.
- En bil med ABS-bromsar sköter ”pumprörelserna” åt dig vid inbromsning och känner således av väglaget och justeras därefter.
Säker körning vid regn
- Kontrollera så att däcken har rätt lufttryck vid körning i regn, mönsterdjupet på däcken ska vara minst 3 millimeter vid regn.
- Risken för halka ökar i och med regn. Regnet blandas med smuts och olja som gör vägen ännu halare. Sänk därför hastigheten på bilen så att däcken får större kontaktyta med underlaget.
- Undvik att bromsa om du skulle råka ut för en sladd, släpp på gasen i stället.
- Om en inbromsning är nödvändig och om du har ABS-bromsar är den bästa lösningen att bromsa stadigt samtidigt som du styr bilen i sladdens riktning.
- Tänk på att hålla avstånd till framförvarande fordon. Det tar upp till tre gånger så lång tid att bromsa vid vått väglag jämfört vid torrt. Se därför till att vid sådana situationer ha minst två billängder mellan dig och framförvarande fordon.
- Om det regnar kraftigt kan det vara svårt att se. Det är då klokare att stanna bilen och invänta att regnet ska lätta.
- Om du har tvättat bilen eller kört genom högt vatten så kan bromsarna blivit blöta. De kan få sämre bromsverkan då. Bromsa i dessa fall lätt några gånger för att på så sätt torka bromsarna.
Barn i bilen
Likt husdjur så bör barn aldrig lämnas kvar ensamma i bilen, särskilt under varma dagar på sommaren, då det snabbt blir väldigt varmt i bilen. Risken är stor att barnet får värmeslag och tuppar av, det händer till och med att barn dör varje år till följd av varma bilar.
Lämna aldrig barn ensamma i en bil, inte ens en liten stund.
Bilbarnstolar
Det finns flera olika system när det kommer till bilbarnstolar eller babyskydd som de även kallas, en av de mest populära och säkraste alternativen är ISOFIX-systemet, det är en internationell standard där bilbarnstolen hakas fast i sätet i stället för att fästas med hjälp av bältet.
Det säkraste sättet för ett barn att åka i en bilbarnstol/babyskydd är bakåtvänd, framsätet erbjuder större plats för barn upp i högre åldrar att åka bakåtvända då framsätets position går att justera. Tänk på att koppla ur eventuell airbag innan en barnstol placeras i framsätet. Om du kollar i bilens instruktionsbok kan du se hur urkoppling av airbag går till.
Bra saker att alltid ha med sig i bilen
Det finns mer eller mindre viktiga föremål att ha med sig på bilfärden, nedan listar vi det som vi anser att alla borde ha med sig varje gång man kör bil.
- Varningstriangel – Ska användas när andra medtrafikanter behöver varnas om att ditt fordon har blivit stående vid ett nödstopp, det är lag på att en sådan ska finnas i varje bil. Den ska användas om du har tvingats stanna på en 60-väg eller högre, eller om du har tvingats stanna på en olämplig plats. Avståndet mellan fordonet och varningstriangeln ska vara 50-100 meter.
- Bogserlina – Vid bogsering får du inte köra i mer än 30km/tim och ska ske på vägrenen om sådan finns, om bogserlinan är över två meter ska den märkas tydligt.
- Startkablar – Så här får du igång en bil som har strandat på grund av ett urladdat batteri.
1. Ta reda på var batteriet sitter i din bil.
2. Motorn i den hjälpande bilen ska vara avslagen.
3. Anslut den röda startkabelns ände till den hjälpande bilens pluspol.
4. Ta sedan den andra änden av den röda kabeln till den strandade bilens pluspol.
5. Anslut den svarta startkabelns ände till den hjälpande bilens minuspol.
6. OBS! Den andra änden av den svarta kabeln ska INTE kopplas till den strandade bilens minuspol, den SKA kopplas till en jordad punkt i den strandade bilens motorrum, exempelvis lyftöglan på motorblocket eller toppskruven på fjäderbensfästet. Det är även viktigt att kablarna inte kommer i kontakt med varandra under arbetets gång.
7. Nu är det dags att starta den fungerande bilen, varva upp den något så att generatorn alstrar ström till batteriet.
8. Prova sedan att vrida på tändningen i den strandade bilen.
9. När bilen har startat kopplar du loss kablarna i motsatt ordning som du satte dit dem.
10. Kör gärna några mil med den strandade bilen för att på så sätt ladda upp bilens batteri. - Första hjälpen-kit – Om olyckan är framme är det alltid bra att ha förstahjälpen-utrustning för att kunna stoppa eventuella blödningar tills ambulans har kommit till platsen.
- Reservlampor – Om en lampa råkar slockna är det bra att ha en reservlampa till hands, se till så att du har minst en lampa för halvljus, en för helljus, en för blinkers och en för bromsljus.
- Reservsäkringar – Säkringar som reserv kostar inte mycket men kan vara värt mycket om någon skulle gå sönder under en bilfärd. Se gärna till att du ha några av olika valörer med dig i bilen.
- Ficklampa – Vid nödsituationer i mörker är det alltid bra att ha en ficklampa i närheten, det kan även behövas i dagsljus om du behöver lysa på ställen som är svåråtkomliga.
- Reflexväst – Gör dig själv synlig genom att ha en reflexväst på dig i dagsljus som mörker, när bilen behöver stanna i en nödsituation eller om du bara behöver ta en bensträckare.
Allt detta och mycket mer hittar du till förmånliga priser hos
Släpvagn och lastning
Att packa så lätt som möjligt är bra för miljön och för plånboken, bilens köregenskaper påverkas negativt av för tung last. Maxhastigheten när man kör med släp är 80km/h. Här går vi igenom bra saker att tänka på när man ska köra med släp och annan last.
Vad är rätt däcktryck med släp- eller husvagn?
När man ska köra en tyngre last med släp- eller husvagn så ska man alltid höja lufttrycket i däcken något. Högre däcktryck ger bättre väghållning, jämnare däckslitage och en lägre bränsleförbrukning. Titta i din instruktionsbok för att se vilket däcktryck som rekommenderas.
Att backa med släp
Om du håller i rattens underkant, ”klockan 6”, när du ska backa med ett släp så svänger släpet åt samma håll som du vrider ratten. När du flyttar handen åt höger så svänger släpet åt höger. Det bästa rådet när du backar med släp är att ta det lugnt och försiktigt.
Att bromsa med släp
När du kör med släp och behöver bromsa så är det bästa sättet att bromsa in genom att släppa på gasen, om du måste bromsa in fordonet mer ska du göra det i en så rak linje som möjligt, det ger dig störst chans att ha kontroll på vad som händer bakom fordonet.
Kontrollista innan avfärd med släp
Vi har sammanställt en liten checklista som kan vara bra att gå igenom innan man ska köra med släpvagn.
- Se till att det klickar ljudligt när du sätter fast kopplingen över dragkulan. Om möjligt så är det även bra att rycka släpet uppåt för att säkerställa att det sitter ordentligt fast.
- Sätt sedan fast säkerhetsvajern i öglan vid dragkroken.
- Koppla in elkabeln till bilen och kontrollera så att den fungerar ordentligt. Gå igenom blinkers, broms- och backljus så att du vet att de fungerar ordentligt innan du kör iväg med släpet.
- Avsluta med att dra upp stödhjulet och dra åt det ordentligt.
Att köra med båtvagn
När sommarsäsongen närmar sig är det många som tycker att det är skönt att damma av båten och köra den till sjön eller havet. Här går vi igenom vilka mått som gäller vid last och hur båten ska kopplas.
Båt på last
En båt som är på last får inte sticka ut mer än 20 cm från sidorna av släpet. Maxbredden som gäller för en båt på släp är 260 cm, det finns dock undantag.
Alla regler kan du hitta hos Transportstyrelsen:
Säkra båten till last
När du ska köra med en båt på en trailer är det viktigt att säkra den ordentligt. Enligt lag ska lasten säkras så att den håller för hela vikten framåt och minst halva vikten bakåt och åt sidan. Om din båt väger 3 ton ska den alltså vara säkrad med spännband som klarar 3 ton framåt och minst 1,5 ton om båten skulle röra sig bakåt och i sidled.
Att lasta och packa
Förvara aldrig några saker på hatthyllan i bilen, det utrymmet är enbart till för att ge föraren fri sikt bakåt. Saker som förvaras här kan slungas fram i extrema hastigheter vid en eventuell krock. Exempel: En mobiltelefon som väger 100 gram väger motsvarande 160 kilo vid en krock i 100 km/h.
Kultryck
Se till att hålla ett så balanserat kultryck som möjligt, ett för högt kultryck trycker ner bilens bakdel vilket gör att framhjulen på bilen får sämre fäste, ett för lågt kultryck innebär det motsatta vilket innebär att bakdelen av bilen lyfts upp och blir problem framför allt för bakhjulsdrivna bilar.
Last som skjuter ut
Utskjutande last som sticker ut mer än en meter ska markeras med en flagga eller tygbit när det är dagsljus. I mörker ska utstickande last markeras med röd lykta och röda reflexer, reflexerna ska vara placerade så att andra bilister ser dem med sitt halvljus påslaget.
Köra med ett överlastat släp
Att köra med ett överlastat släp är något som man aldrig ska göra. Vägegenskaperna blir betydligt försämrade. Hur allvarligt det är med ett överlastat släp kan man även se i lagen där en 20% övervikt innebär 2000 kronor i böter. Vid en övervikt på mer än 50% ska polisen rapportera förseelsen till åklagare.
Rätt lufttryck med stor och tung last
Att ha rätt lufttryck i däcken blir viktigare ju tyngre bilen är lastad, höj lufttrycket med 0,2-0,5 bar när bilen är tungt lastad. Du hittar information om rätt lufttryck för din bil i instruktionsboken, i dörröppningen eller på insidan av tanklocket.
Regler för att köra släp med B-körkort
År 2013 infördes nya regler gällande bilkörning med släp om man har ett vanligt B-körkort, vi går igenom en del information gällande det här.
För personer som tar B-körkort efter den 13 januari 2013 är det nya regler som gäller för vilka släp man får köra. Transportstyrelsen har sammanfattat de nya reglerna för B-behörighet så här:
- Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kilo.
- Även dra en släpvagn som väger högst 750 kilo i totalvikt.
- Du får dra en släpvagn som väger mer än 750 kilo förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500 kilo.
Köra bil med takbox
En takbox kan vara lockande när bagageutrymmet inte räcker till. Tänk bara på att bränsleförbrukningen ökar med en takbox monterad då den skapar ökad vikt och luftmotstånd när du kör bilen. Montera därför bort takboxen så fort du inte har någon användning för den.
I din bils instruktionsbok kan du slå upp hur många kilon taklast som din bil är godkänd för. Tänk på att ju lättare last du har på bilens tak desto bättre köregenskaper får du. Bilen drar även mindre bränsle om takboxen är lätt lastad. Du gör både miljön och plånboken en tjänst genom att lasta lätt i takboxen. Givetvis är det bäst att inte använda en takbox alls om man inte har ett absolut behov för den.
När du kör med takbox på bilen gör du bäst i att hålla nere hastigheten då bilens vägegenskaper påverkas negativt av takboxen genom att ge bilen en högre tyngdpunkt. Detta märker man av speciellt vid högre hastigheter. Man glömmer även lätt bort att man har en takbox då den inte syns under körning.
Köra bil med takräcke
När du ska köra med en båt på en trailer är det viktigt att säkra den ordentligt. Enligt lag ska lasten säkras så att den håller för hela vikten framåt och minst halva vikten bakåt och åt sidan. Om din båt väger 3 ton ska den alltså vara säkrad med spännband som klarar 3 ton framåt och minst 1,5 ton om båten skulle röra sig bakåt och i sidled.
Lasta rätt på takräcke
En tumregel är att den största och tyngsta lasten ska ligga underst. Tänk även på att fördela vikten och storleken på lasten jämnt för att uppnå bästa resultat. Om du använder spännband kan du se till så att hela lasten blir till en enhet som inte rör sig under färden. Tänk på att lasten inte får sticka ut mer än 20 cm på sidorna av bilen.
Om du ska frakta lång last, så som kanot, skidor eller virke, måste du tänka på att lasten inte får vara längre fram än till bilens framlyktor. Baktill får lasten inte sticka ut mer än 1 meter bakom bilen ände.
Det som sticker ut bakom bilen ska märkas på ett tydligt och färgglatt sätt. Ett tips är att knyta en reflexväst längst bak på lasten, då syns lasten i alla väder och timmar på dygnet. Märk lasten med reflexer när du kör i mörker.
Tips inför bilsemestern
Att bila på semestern, genom Sverige eller i Europa, har blivit ett alltmer populärt sätt att semestra på. Här ger vi tips på hur du gör din bilsemester trevligare och säkrare.
Billekar
En lista över enkla billekar
- Bokstavsleken – Börja med att säga ett resmål som börjar på A och fråga nästa person vad den personen ska göra där. Exempelvis Avesta – Ankra anden. Gå sedan igenom hela alfabetet.
- Vad händer sen? – Föraren börjar med att berätta en historia, när den är som mest spännande slutar han, då tar nästa passagerare vid.
- Ko-tennis – Högersidan i bilen tävlar mot vänstersidan. Under en bestämd tid räknar sidorna kor och hästar på sin sida. Kor är värda 1 poäng medan hästar ger 5 minuspoäng.
- Ja eller nej – Någon i bilen tänker på en person, antingen en kändis eller någon som alla i bilen känner. Övriga passagerare ställer frågor för att ta reda på vilken person som denne tänker på. Frågorna får bara besvaras med ja eller nej.
- Sten, sax, påse – Räkna till tre. På tre formar man sin hand till en sten, sax eller påse. Sten vinner över sax, sax vinner över påse och påse vinner över sten.
- Hur långt borta är grejen? – Föraren pekar ut ett föremål som ligger längre fram längs vägen. Övriga passagerare blundar och ropar när de tror att de passerar föremålet.
- Ett skepp kommer lastat – Med D. Alla i bilen ska komma på ett ord på B, och så vidare…
Åksjuka
Har du eller någon du känner lätt för att bli åksjuk i bilen så listar vi här tips inför en bilresa.
- Var väl utvilad inför bilresan. Det är bra om den åksjuke kan ligga ner, slappna av och blunda. Om den åksjuke kan sova så är det absolut bäst.
- Ät inga stora portioner mat inför en bilresa om du lätt blir åksjuk. Under resan är det dock bra att äta små portioner och då ofta.
- Ha blicken fäst så långt fram som möjligt, om blicken kan fästas vid horisonten så är det allra bäst.
- Läs inte och kolla inte i mobiltelefonen, fokusera på vägen.
- Det finns receptfria åksjuketabletter att köpa på apoteket. Dessa brukar göra dig dåsig och mindre känslig för rörelse, kör aldrig bil när du har tagit åksjuketabletter.
- Det finns även åksjukeband som fungerar genom akupunktur för att minska illamåendet.
Reseapotek
Tips på apoteksprodukter som är bra att ha med på bilresan
- Sårtvätt
- Solskydd
- Myggmedel
- Febernedsättande medel
- Öronproppar
- Vätskeersättning
- Kompresser och tejp
- Pincett
- Plåster
- Alsolsprit
- Nässpray
- Halstabletter
- Febertermometer
Att bila i Europa
Planerar ni en bilsemester genom Europa till sommaren? Vi går här igenom en del saker som är bra att veta inför en bilresa söderut.
Bra att veta:
- Registreringsbevis del 1 ska alltid finnas i bilen, den är blå.
- Prata med ditt försäkringsbolag inför bilresan om vad som gäller ifall du skulle behöva göra en internationell skadeanmälan utanför Sverige.
- Ha alltid med en reflexväst. Det är i vissa länder lag på att man måste ha en reflexväst med i bilen. Till exempel i Italien, Frankrike och Belgien.
- Första hjälpen-väska och varningstriangel är också lagstadgat i vissa Europeiska länder.
- I vissa länder är det lag på att använda handsfree i bilen.
- I vissa miljözoner i Frankrike, Österrike, Tyskland, Belgien, Danmark, Tjeckien och Spanien är det lag på att ha en viss dekal på bilen för att få köra i dessa zoner. Mer information hittar du på:
- I vissa europeiska länder rekommenderas fortfarande att man har ett internationellt körkort. Kolla innan avfärd vad som gäller för de länder du ska bila igenom.
- Glöm inte att ta med försäkringskortet. Säkerställ att din helförsäkring gäller i de länder som ni ska köra igenom.
- Kontrollera om det finns specifika trafikregler för vissa länder.
Miljö
Stort fokus ligger på hållbar körning för miljöns skull. ”Ekologisk körning” är inte bara bra för miljön utan även bra för plånboken genom att hålla nere kostnaderna för drivmedel. Din bil mår även bra av planerad och förnuftig körning.
Fyrhjulsdrift kontra fram-/bakhjulsdrift
Ur miljö- och ekonomiaspekt är fyrhjulsdrivna bilar alltid ett sämre val då bränsleförbrukningen är högre vid drift på alla fyra hjulen. Man brukar säga att fyrhjulsdrivna bilar drar 10% mer bränsle än tvåhjulsdrivna. Detta på grund av att drift på fyra hjul kräver mer bränsle, fyrhjulsdrivna bilar har kraftfullare motorer och de väger överlag mer än en tvåhjulsdriven bil.
Vad är ekologisk körning – ”Eco-driving”?
Tips för hur du kör miljövänligt och ekologiskt
- Om du hamnar i långa köer gör du bäst i att stänga av motorn när bilen står still. Mycket bränsle går åt vid tomgångskörning vilket inte är bra för miljön eller för ekonomin.
- Takräcken, takboxar och vissa cykelhållare innebär onödig utrustning när de inte används. Ta bort dem så fort de inte används för att minska luftmotstånd och vikt.
- Använd en så hög växel som möjligt. Lägre växlar innebär mer kraft men det drar också betydligt mer bränsle när man accelererar. Tumregeln är att bilen drar mindre bränsle ju högre växel som används.
- Kontrollera lufttrycket i dina däck regelbundet. Med rätt lufttryck i däcken på bilen minskas rullmotståndet och därför också bränsleförbrukningen.
- Om du släpper gasen helt i nerförsbackar och håller jämn gas i uppförsbackar drar bilen mindre bränsle. Undvik rusande motorer och onödig fotbromsning.
- När du kör långa sträckor och på andra större raka vägar så är farthållare att rekommendera för att få en jämn bränsleförbrukning. När du kör i stan och på andra ojämna vägar är det bättre att avstå ifrån att använda farthållaren.
- Använd motorvärmare vid svalare temperaturer, en motorvärmare är energieffektiv ända upp till +10 °C. Vid -15 °C bör motorvärmaren stå på i ca. 90 minuter innan avfärd och vid +10 °C räcker det att den står på i ca. 30 minuter innan avfärd. Om du använder motorvärmare kan du spara så mycket som 1 dl bränsle vid varje körning, du minskar dessutom utsläppen av gaser med hela 50-80% på en körning som är 6km.
- Underhåll bilen regelbundet med service. Genom att byta filter, olja och tändstift enligt tillverkarens rekommendationer bidrar du till bättre miljö.
- Hoppa över växlar vid körning, gå från tvåans växel direkt till fyran för att spara bränsle och värna miljön. När du växlar ner kan du också hoppa över en växel, när bilen når 1800-2000 varv per minut kan du hoppa över en växel och då exempelvis gå från fyrans växel direkt till tvåans.
Miljöbil – En bil med fokus på miljövänlighet
Miljöbilarnas framfart under de senaste åren har väl ingen missat? Det finns många alternativ med olika drivmedel. Här ger vi tips på vad du bör tänka på inför ett införskaffande av en miljöbil. Och vad är egentligen en miljöbil? Vi reder ut begreppen här.
Frågor som framtida miljöbilister bör ställa sig
Inför ett inköp av en miljöbil finns det några frågor som man bör kunna besvara för att välja det alternativ av miljöbil som passar en och ens eventuella familj bäst.
- Kan du hyra en bil när du har behov av en större bil för längre utflykter eller på semestern?
- Hur ska bilen användas? Till och från jobbet, skjutsa barn till skola eller dagis eller på semestern?
- Ska bilen gå på förnyelsebart bränsle, diesel eller bensin?
Vad är en miljöbil?
En bil som uppfyller specifika miljökrav klassas som en miljöbil.
Kraven för att klassas som ett miljöfordon är att fordon som är tagna i trafik före 2020 med ett utsläpp av koldioxid på upp till 60 g/km och fordon tagna i trafik under eller efter 2020 med utsläpp av koldioxid på upp till 70 g/km.
Ett nytt system ”Bonus-Malus 2018” togs i bruk den 1 juli 2018, systemet ”straffar” eller premierar nybilsägare i Sverige.
- ”Bonus” innebär att de som köper en miljöbil får en bonus på upp till 60 000:-.
- ”Malus” innebär att de som köper en bensin- eller dieselbil får en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren.
Läs mer om Bonus-Malus 2018 och beräkna din bonus- eller straffskatt på Transportstyrelsens hemsida:
Hållbara drivmedel – Biobränsle
Det står skrivet i den svenska lagen att ett hållbart drivmedel, även kallat biodrivmedel, ska skydda marker med hög biologisk mångfald och även ge garanti för en så låg påverkan av växthusgas som möjligt i jämförelse med fossila bränslen. Ett sätt att minska vår miljöpåverkan och utsläppen är att använda en bil som drivs av hållbara biologiska drivmedel.
De hållbara drivmedel som finns på marknaden i dag:
- El – Elbilen är den formen av bil som är på störst frammarsch i dag i Sverige.
Fördelarna med el som drivmedel är att den vid användning inte släpper ut några farliga ämnen, dessutom är motorbullret obefintligt. En annan fördel med el som drivmedel är att den är billigare än bensin eller diesel.
Nackdelarna är att priset för en elbil är högre än en konventionell bil, räckvidden är även en sak som får räknas till nackdelarna då man inte kommer lika långt på full laddning som man gör med en fulltankad bil som drivs med fossilt bränsle.
En parentes är att el som drivmedel bara är så rent som elkällan. Om elen till exempel kommer från vatten- eller vindkraft så kan den räknas som miljövänlig, vilket den till stor del gör i Sverige. Skulle den till exempel komma ifrån kolkraft så skulle den absolut inte kallas för miljövänlig.
- Etanol – är en alkohol som utvinns ifrån förnyelsebara källor, växter så som vete och sockerrör.
Fördelarna med etanol är att man relativt lätt, med en konverteringssats, kan konvertera en bil som går på fossilt bränsle till att kunna drivas med etanol, etanol är miljövänligare än fossila bränslen och kan därför räknas som ett miljövänligt drivmedel.
Nackdelarna är att framställningen av etanol inte är miljövänlig, dessutom är det så att vete skulle kunna användas som föda i stället för bränsle. En annan nackdel är att det oftast är dyrare att köra en bil som går på etanol jämfört med en bil som drivs med bensin eller diesel. - Fordonsgas – eller biogas som den också kallas är ett drivmedel som antingen består av fossil naturgas eller organisk biogas om den är av typen CNG som är den vanligaste fordonsgasen. Gasen är miljövänlig om den är av typen organisk biogas, inte om den är av fossil naturgas.
- Hybrid – som namnet skvallrar om är detta en bil som består av två olika energisystem, en hybrid, den har oftast en elmotor och en fossil motor. Elmotorn används oftast under kortare sträckor i stan medan den fossila motorn används i högre hastigheter under längre sträckor.
Bilskatt
Hur pass hög din fordonsskatt blir beror på hur gammal bilen är, hur mycket koldioxid som den släpper ut och hur mycket bilen väger. Bilar som är tillverkade efter år 2006 beskattas enkom utifrån hur mycket koldioxid som den släpper ut i relation till hur mycket den väger.
- Om du äger bilen i dag kan du hämta uppgifter om fordonsskatten via Transportstyrelsens e-tjänst. Legitimera dig antingen med E-legitimation: BankID, Mobilt BankID, Telia eller Foreign eID eller med bilens registreringsnummer och behörighetskod, (behörighetskoden hittar du på bilens registreringsbevis).
- Om du ska köpa en bil och vill kontrollera hur mycket du kommer behöva betala i fordonsskatt kan du göra det med hjälp av Fordonsskattetabellerna som Skatteverket har tagit fram.
Några snabba extratips för miljön
Håll hastigheten
Hastighetsbegränsningar finns främst till för bilisters säkerhets skull, men de är även bra för miljön. Om du kör i 110 km/h på en 90 km/h väg ökar bränsleförbrukningen, enligt Trafiksäkerhetsverket, med hela 20%.
Undvik tomgångskörning
Välj att stänga av motorn i stället för att köra på tomgång. När du står still i köer i rusningstrafiken eller vid en broöppning gör du bäst i att slå av motorn, då är du rädd om både miljön och plånboken.
Rätt lufttryck
Se till att du har rätt lufttryck i däcken med jämna mellanrum. En gång i månaden är att rekommendera. Med rätt lufttryck går bränsleförbrukningen ner, de flesta bilarna har lufttrycket angett på insidan av tanklocket.
Packa och lasta rätt
Att packa lätt och rätt gör en stor skillnad på bränsleförbrukningen, framför allt när det gäller tung eller skrymmande last. Gör en enkel miljöinsats, läs mer om att packa och lasta här:
Ett sista råd…
Ställ bilen och välj cykeln, det absolut miljövänligaste sättet du kan färdas fram på är att välja en cykel. Dessutom så är det bra får både kropp och skäl. Vi vill därför slå ett slag för cyklingen.