Bilverkstad i logo

Oljebyte

Vilken funktion fyller motoroljan och varför måste man byta den?

Motoroljan fyller fyra olika funktioner, lite av ett mirakelmedel:

  • Oljan är främst till för att hämma slitaget på motorn genom att smörja dess olika, viktiga delar.
  • Motoroljan håller motorn ren genom att transportera bort smuts från vitala delar.
  • Den kyler motorns olika delar med sin kylande förmåga, dess smörjande förmåga förhindrar friktionen som annars skulle uppstå.
  • Sist men inte minst så förhindrar den även korrosion, en kemisk reaktion i form av frätning som kan uppstå inne i motorn.

Med vilken tidsintervall måste man byta motoroljan?

I din bils servicehandbok kan du slå upp och kolla vilken bytesintervall som du bör hålla gällande oljebyte. Där kan du även läsa vilken typ av olja som passar bäst till din bils motor.

De flesta tillverkarna brukar rekommendera en bytesintervall på ca. 2 år. Tänk på att välja en olja som är av bra kvalitet, då oljan är en så vital del för att din bil ska fungera optimalt.

Kan man byta motoroljan själv?

Att byta motorolja är en av de enklare servicearbetena som man själv kan utföra på sin bil. Det kräver dock en basal kunskap om bilar och motorer.

Om du känner dig det minsta tveksam inför ett oljebyte rekommenderar vi dig därför att lämna in bilen till verkstad. Eftersom det kan bli väldigt kostsamt om något skulle gå fel.

Byte av olja

Hur mycket kostar det att byta olja?

De två viktigaste faktorerna som avgör priset på ett oljebyte är vilken motorolja som din bil kräver och hur stor mängd olja den kräver. Olika bilar tar olika lång tid att utföra oljebyte på, tiden blir därför också en faktor som avgör priset på oljebytet. Även vilken verkstad man väljer, vissa är billigare än andra.

Tänk på att oljebyte normalt ingår i en vanlig bilservice och är därför inkluderat i priset på en bilservice.

Hur går ett oljebyte till?

Man börjar med att skruva loss oljepluggen för att påbörja oljebytet för att låta den gamla oljan rinna ut i en behållare för att ta till vara på den. Sedan skruvar man av oljefiltret och säkerställer att dess gummitätning sitter där den ska, så den inte har fastnat på motorn där den varit fastgängad. Efter det skruvar man på det nya oljefiltret. Kontrollera oljepluggens tätning då denna kan gå sönder när den har blivit nött efter år av användning. Skruva sedan fast pluggen för att sedan hälla på ny olja i motorn och kontrollera oljenivån. Starta motorn och låt den bygga upp trycket till en normal nivå under några sekunder. Oljelampan släcks när trycket blivit normalt.

Nu när oljan har arbetat sig in i motorn är det bra att kontrollera oljenivån ytterligare en gång.

Hur tar verkstaden hand om motoroljan?

Oljan och oljefiltret sorteras som farligt avfall. Om du lämnar in bilen till verkstad så tar de hand om källsorteringen så du slipper det bekymret.

Hur vet jag vilken motorolja jag bör välja till min bil?

Det finns tre olika sorters motorolja: syntetisk, halvsyntetisk och mineralolja. För att ta reda på vilken motorolja som är rätt för din bil får du kolla i instruktionsboken.

Att alltid ha en extra liter motorolja med sig när man är ute och kör är ett bra råd som verkstäder ofta brukar ge. Hör med din verkstad vilken motorolja de använt vid oljebytet och köp en extra liter.

Byter man alltid oljefilter när man byter olja?

Som vi tidigare har nämnt är en av oljans funktioner att rengöra motorn. Smutspartiklarna som oljan för med sig samlar oljefiltret sedan upp. Oljefiltret har en maximal nivå av smuts som den kan ta emot. Det är därför brukligt att byta filter samtidigt som man byter olja. För att kunna byta filter behöver man en särskild oljefiltertång, en tång som alla verkstäder använder sig utav. Om du önskar byta olja och filter själv så kan man köpa oljefiltertång i vanliga servicebutiker. Detta medför dock en extra kostnad.