Bilverkstad i logo

Montera dragkrok

När det är dags att frakta stora och otympliga grejer är det positivt att ha en släpvagn tillgänglig. För att du ska kunna använda din släpvagn, husvagn eller cykelhållare måste du även ha en dragkrok. Det finns olika metoder på hur man monterar dit en dragkrok. Den kan antingen monteras direkt på bilens chassi med hjälp av ett skruvförband. Ibland kan det dock bli nödvändigt att göra ett hål i stötfångaren för att komma åt chassit.

Vad finns det för olika typer av dragkrokar?

När det har blivit dags att montera en dragkrok kan det vara bra att veta att det finns tre olika modeller av dragkrokar:

  • Fast dragkrok – Den mest pålitliga, hållbara och även billigaste alternativet av de tre. Om du tänker använda din dragkrok mycket så är den fasta det naturliga valet. Tänk dock på att eventuella parkeringssensorer kan känna av dragkroken och dess kula. Hör med en mekaniker om den passar på din bil.
  • Avtagbar dragkrok – En smidig lösning för dig som inte använder dragkroken så ofta. Du låser helt enkelt fast dragkroken när du har behov av den och plockar sedan bort den när du inte har någon användning för den mer. Det mest positiva med detta alternativ är att bilen kan se snyggare ut utan dragkrok.
  • Infällbar dragkrok – Fäller man smidigt in under bilen när man inte använder den. En estetisk, praktisk tilltalande lösning vars enda nackdel är att priset blir lite högre än andra alternativ.

Ska man besiktiga bilen efter att man har monterat en dragkrok?

Fram till den 1 september 2013 var det lag på att man skulle besiktiga sin bil efter att hade monterat dit en dragkrok. Denna lag är nu borta vilket gör att du kan montera en dragkrok utan att behöva besiktiga bilen efteråt.

Det finns dock kriterium:

  • Dragkroken måste vara typgodkänd
  • Godkänd för den bilen som den blir monterad på
  • Att den är monterad i enlighet med krok- och biltillverkarens anvisningar och på ett fackmannamässigt sätt
  • Att bilens maximala släpvagnsvikt finns registrerad (kolla bilens registreringsbevis)
Dragkrok installation

Avtagbar dragkrok eller fast monterad dragkrok?

Båda sorterna av dragkrokar har sina för- och nackdelar.

En avtagbar dragkrok gör att bilen överlag ser mer tilltalande ut då man kan ha kroken borttagen när den inte ska användas. Det negativa med en avtagbar dragkrok är dock att den kostar något mer än en fast monterad.

En fast monterad dragkrok gör att bilen ser något mer ”ruff” ut och kan till och med skämma bilen om den sitter på en annars väldigt tilltalande bil. Det är dock ett billigare alternativ än en avtagbar och den är smidigare att ha om man drar mycket med sin bil.

Ska man ha 7-polig eller 13-polig adapter?

Det finns två olika typer av el-adaptrar som man kopplar på för att kunna få belysning på det som man drar med dragkroken. När du köper din dragkrok måste du välja vilken typ av adapter som du vill ha. En 7-polig adapter använder man till de flesta släpen och något äldre husvagnar. Den 13-poliga adaptern använder man överlag främst till nyare husvagnar. Vårt tips är att du kontrollera vilken adapter som passar till det som du ska dra med din dragkrok innan du bestämmer dig.