Bilverkstad i logo

Kamremsbyte

Vad är en kamrem?

Kamremmen ingår som en komponent i bilens förbränningsmotor. Den är placerad runt olika axlar och styrleder i bilens inre för att överföra rotationsenergi som bilen slutligen använder för att vrida på hjulet. Med en utformning som ett stort svart gummiband är den tillverkad av syntetiskt gummi. Med hjälp av ”taggarna” på insidan blir greppet mot axlarna bättre och glider inte av. Om kamremmen glider av kan motorn och dess olika delar bli skadade.

Om det vill sig riktigt illa så kan kamremmen brista vilket innebär att ventiler och kolvar som är länkade till kam- och vevaxel kolliderar och orsakar väldigt stor skada. Har du en äldre bil kan det till och med kosta mer att reparera bilen än vad den är värd.

Nyare bilar har överlag bättre design vilket innebär att en brusten kamrem inte orsakar lika stor skada.

När ska man byta kamrem?

Man brukar säga att en kamrems livslängd är ca. 12 000 mil. Man kan dock inte ta det som en siffra att gå efter då vissa remmar har betydligt kortare livslängd medan andra kan hålla betydligt längre än så.

Titta i din bils servicehandbok för att se vad din kamrems uppskattade livslängd är. Om du känner dig osäker och orolig över din kamrem bör du alltid låta en fackkunnig mekaniker kontrollera den för att säkerställa att den är okej att använda, eller om man måste byta kamremmen. Tänk på att det kostar mindre att byta en kamrem jämfört med att reparera det som går sönder om kamremmen hoppar av eller brister.

Man kan som lekman alltid göra en visuell besiktning av sin kamrem genom att lossa på kåpan som skyddar kamremmen. Titta på bältet för att se om det finns slitage på utsidan. Ett annat trick, som är ännu bättre, är att titta efter tunna fläckar eller sprickor på det syntetiska gummit som kamremmen är tillverkad av.

Tänk på att det räcker med att ett par av ”tänderna” som kamremmen består av lossnar för att bilen inte ska fungera ordentligt.

Byte av kamrem

Hur mycket kostar ett kamremsbyte?

Det är svårt att ange ett exakt pris för ett kamremsbyte. Skillnaden i pris är stor mellan olika biltillverkare och bilmodeller. Även vilken bilverkstad som utför jobbet har en stor påverkan på priset. Man kan spara mycket pengar genom att jämföra olika bilverkstäder. Vi rekommenderar därför att ta in offerter ifrån flera verkstäder för att sedan välja bilverkstaden som är billigast och förhoppningsvis även bäst.

Hos Autobutler får du tre offerter gratis och utan att binda dig.

Varför är det vanligt att man byter vattenpump samtidigt?

Om man har en bil som har några år på nacken är det relativt vanligt att vattenpumpen börjar läcka. På många bilmodeller driver kamremmen även vattenpumpen. Det blir då naturligt att byta vattenpumpen om man ändå ska montera dit en ny kamrem eftersom montering av en kamrem är ett omfattande jobb. En kamrem monterar man dessutom inte av och på.

Varför kan jag inte fixa kamremsbytet själv?

Att byta en kamrem är inget enkelt jobb, det kräver erfarenhet och utbildning. Kunskaper som endast en erfaren bilmekaniker besitter. Vid ett kamremsbyte monterar man ned delar av motorns framsida vilket givetvis innebär risk för allvarliga skador på motorn om man inte vet exakt vad man gör. Dessutom måste man ha specialverktyg för att kunna genomföra hela bytet.

Extra tips - Vad gör så att kamremmen slits snabbare?

Lite extra information gällande om vad som gör så att kamremmen slits snabbare:

  • Om bilen körs sällan.
  • Torra klimat.
  • Äldre kamremmar med annorlunda utformning.
  • Oljeläckage kan göra att remmen glider av eller lossnar.
  • Vattenläckage kan också göra att remmen glider av från sin plats.
  • Stora skillnader i temperatur sliter extra på kamremmen.