Bilverkstad i logo

Hjulinställning

Vad är justering av hjulinställning?

När man utför en hjulinställning så mäter man upp hjulens geometri, i grader. Geometrin mäter man i tre olika värden, som är:

  • Toe-in – Vinkeln in eller ut på det svängande hjulet
  • Caster – Vinkeln mellan övre och undre spindelled
  • Camber – Vinkeln in eller ut från hjulaxeln

Bilverkstaden ser till så att hjulinställningen blir korrekt för just din bil så att bilen får det rätta väggreppet. Normalt utför man uppmätningen på alla fyra hjul.

När behöver man kontrollera sin hjulinställning?

En hjulinställningar behöver man göra om man byter ut komponenter som är sammankopplade med hjulet. Det kan vara styrleder, spindelleder, bussningar eller stötdämpare. Främst brukar det bli aktuellt med en hjulinställning om man har råkat köra ner i en ojämnhet eller kört emot något. Till exempel en trottoarkant eller en refug. Då kan bilen dra åt höger eller vänster efteråt. Om ratten inte är rak när du kör eller inte återvänder till ett centrerat läge när du har utfört en sväng tyder det också på att du behöver utföra en hjulinställning. Om du märker att däcken på din bil är ojämnt slitna så är även det ett tydligt tecken på att dina hjulinställningar behöver ses över.

Hur mycket får man betala för att ordna hjulinställning?

Som så mycket annat när det kommer till service på en bil så varierar priset beroende på vilken biltillverkare och modell hjulinställningen ska utföras på. Bilverkstaden behöver dock ingen speciell utrustning för att utföra en hjulinställning på specifika bilar. De använder samma utrustning till alla bilar oberoende av bilmodell, fälgar eller storlek på hjulet.

Hjulinställning

Hur ofta behöver man ordna med hjulinställningar?

Det är rekommenderat att man kontrollerar sina fram- och bakvagnsinställningar minst 1 gång per år, alternativt var 1 500:e mil.

Om du råkar ut för en incident där du exempelvis kör ner i ett hål, kör över en vägbula för snabbt eller kör på något. Om väghållningen, styrningen eller ratten känns annorlunda mot vad du är van vid så är det ett tecken på att du måste få dina hjulinställningar kontrollerade.

Fram- och bakvagnsinställning

En del bilar går det enbart justera hjulen som sitter fram på. Det är därför inte ovanligt att man pratar om framvagnsinställningar och bakvagnsinställningar i stället för hjulinställningar. Då kan man fråga sig vad man gör om man behöver ändra inställningarna bak på en sådan bil? På dessa bilar är det inte ovanligt att man istället byter ut en bussning som fyller hjulinställningens funktion. Man ska dock säga att man på de flesta moderna bilar kan justera hjulupphängningen både fram och bak.