Bilverkstad i logo

Felsökning

Vad är en felsökning på personbil?

Moderna bilar i dag består av flertalet olika datorer, även kallade gateways och styrdon. Man kan höra negativa ord om dagens bilar, av just den anledningen att det blivit för datoriserat. Fordonsbranschen är dock överens om att kvalitén på bilarna har aldrig varit så bra som de är i dag. Kvalitén har dock inneburit att tekniken blivit allt mer avancerad och komplex. Det finns bilar som har större källkod än vissa passagerarflygplan. När man utför en felsökning på en personbil är det främst felminnet som man läser av. Med hjälp av felsökningsverktyg kan man även kommunicera med många av bilens komponenter för att säkerställa deras funktionalitet.

När är det dags att diagnostisera sin bil?

En diagnostisering, som en felsökning även kallas, gör man om bilen inte uppträder som man förväntar sig. Det flesta problem som ger upphov till felsökning dyker upp som en indikatorlampa på instrumentpanelen. Det kan vara indikation på fel i airbag, eller motorlampa. Ett allvarligt problem kan vara om motorn inte startar som den brukar eller om den stannar utan förvarning. Felen kan vara allt ifrån väldigt lätta som verkstaden fixar på några minuter. Men det kan även vara mer avancerade fel som kräver både mycket tid och pengar. Auktoriserade verkstäder har alltid de diagnosticeringsverktyg som specifika bilmärken kräver. Det behöver inte vara fallet med billigare, ej märkesbundna, verkstäder.

Vid mindre fel som inte påverkar bilens säkerhet kan du lämna in bilen för att även genomgå felsökning, vid den årliga bilservicen.

Felsökning på bil
Felsökning hos verkstad

Hur mycket kostar en felsökning på bilen?

Att säga vad en felsökning kostar är tyvärr väldigt svårt att avgöra i förväg. Det man dock kan säga är att ju mer modern och avancerad en bil är, rent tekniskt, desto större är risken att kostanden för en felsökning skenar i väg. De flesta verkstäderna jobbar med en stegvis felsökning för att du som kund ska kunna hålla dig uppdaterad om prisläget under felsökningens gång. Var därför noggrann med att komma överens med bilverkstaden att de ska hålla dig uppdaterad under felsökningens varje steg.

Verkstaden diagnostisera med felsökningsverktyg

Den tekniska utvecklingen inom bilindustrin går snabbt. Det är därför viktigt att verkstäderna håller sig ständigt uppdaterade genom att fortbilda sina mekaniker inom det senaste. En stor del av en mekanikers vardag är att tolka felrapporter, detta gör man genom att koppla upp ett felsökningsverktyg mot bilens dator.

I en modern bil finns det flertalet sensorer vars enda uppgift är att indikera fel i bilens funktionalitet. Det är mekanikerns och dess felsökningsverktygs bästa vän när denne ska avgöra vad som inte står rätt till i bilen. Det finns billiga felsökningsverktyg att hitta på internet för att själv felsöka sin bil. Problemet med detta är att det är mycket möjligt att man kan hitta felet men vad ska man göra med dessa uppgifter? Man kan ändra inställningar med felsökningsverktyget men riskerar då att göra felet ännu värre.

Lämna därför alltid in din bil till en bilverkstad som följer Motorbranschens Riksförbunds riktlinjer och som har den kunskap man behöver när man ska tyda felrapporter för att kunna åtgärda fel på bilen.