Bilverkstad i logo

Däckmontering

Vad är däckmontering?

När man pratar om däckmontering pratar man om det man gör när man demonterar ett däck från en bils fälg för att sedan montera på ett nytt däck på samma fälg. Vanligtvis efterföljs detta av att man sätter däcket på plats på bilen. Det är således ett större jobb än ett vanligt däckbyte där man enbart byter däck som redan är monterat på fälg mot ett annat däck som är monterat på en annan fälg.

När man monterar ett däck måste man även balansera däcket för att säkerställa stabilitet och styrkontroll.

När har man behov av montering av däck?

Ditt behov av däckmontering uppstår när du köper nya däck, dessa måste man montera på en fälg för att de ska gå att använda. Exempelvis när du behöver köpa nya sommar- eller vinterdäck. Passa gärna på att montera dina nya däck samtidigt som du fixar din årliga bilservice. Ett enkelt sätt att slippa boka fler tider för service än nödvändigt.

Hur mycket får man betala för däckmontering?

Vad en däckmontering kostar beror i främst på två olika faktorer:

  • Vilken storlek det är på däcket och fälgen, större hjul innebär högre pris.
  • Vilken typ av material som fälgen består av, aluminium, stål eller plåt.
Montering av bildäck

Hur går en däckmontering till?

Däckmontering är inget som man gör i sin egen verkstad. Det måste man överlåta till proffs. Det kan dock vara intressant att veta vilka moment som ingår i ett däckbyte. Vi presenterar dem nedan:

  • Verkstaden börjar med att lossa på ventilen.
  • Släpper sedan ut luften.
  • Separerar kanten på däcket från fälgen med hjälp av ett specialverktyg som kallas för däckspridare.
  • För att montera dit ett nytt däck börjar man med att smörja in däckets kanttrådar och fälgen med det smörjmedel som däcktillverkaren rekommenderar.
  • Med däckspridaren monterar montören på det nya däcket på fälgen.
  • Detta efterföljs av pumpning av däcket. Detta är ett potentiellt farligt moment. Det gäller att fälgen är ordentligt ditsatt på en monteringsmaskin. En annan säkerhetsåtgärd som man gör är att stå på behörigt avstånd under tiden man pumpar däcket. Med en förlängningsslang med tryckmätare kan montören mäta trycket på avstånd från däcket. Med hjälp av bilens instruktionsbok justerar montören däcktrycket efter biltillverkarens rekommendationer.