Bilverkstad i logo

Däckbyte

Ett däckbyte är när du byter ut hela hjulet till ett annat, både däcken och fälgen. Det kan även kallas för hjulbyte. Det sker ofta när man ska skifta hjul mellan olika säsonger från sommar till vinter och vise versa. Däckverkstaden skruvar bort hjulet för att byta ut det mot ett annat. Observera att det är skillnad på däckbyte och däckmontering. Vid däckmontering kränger man av/på däck på fälgen och riktar det.

När ska man byta däck?

I Sverige ska man enligt lag använda vinterdäck under perioden 1 december till och med 31 mars, under förutsättning att vinterväglag råder. Transportstyrelsen benämner vinterväglag som vägbana där det finns is, snö, frost eller också snömodd. Om man vill ha dubbdäck på sin bil så är det tillåtet att använda sådana under perioden 1 oktober till och med 15 april. Tänk på att boka tid för däckskifte i tid då många verkstäder får många bokningar runt ovanstående datum. Ett bra tips är att boka in den årliga bilservicen samtidigt som man lämnar in bilen för däckbyte.

Hur mycket kostar det att genomföra ett däckbyte?

I princip alla bilverkstäder erbjuder att byta däck till ett fast pris. Priset kan dock skifta beroende på vilken bilverkstad som ska utföra däckskiftet och hur stor efterfrågan de har för tillfället. Det brukar dock variera mellan 250-500 kr. Priset beror alltså inte på hur stor fälgen eller däcket är.

De flesta däckverkstäderna erbjuder även däckhotell till paketpris. Ett smidigt sätt att förvara sina däck på samtidigt som de erbjuder att byta dina däck när det är dags för det.

Hur byter man däck på bilen själv?

Det går självklart att byta däck själv på sin bil. Det kräver dock en del verktyg och redskap som kanske inte alla har i sitt hem. Fälgkors eller momentnyckel och domkraft är exempel på sådana. För att göra ett däckbyte själv gör du så här:

  • Parkera bilen på ett plant underlag.
  • Tänk på att använda rejäla verktyg.
  • Lossa bultarna så att de precis släpper från sitt åtdragna tillstånd innan du hissar upp bilen.
  • Tänka på att byta ett hjul i taget.
  • Dra åt varje bult med ett fälgkors eller momentnyckel. Om du undrar hur du utför detta ber vi dig kontroller din instruktionsbok.
  • Glöm inte att märka dina däck som du tar av innan du lägger undan dem för förvaring. Så att de hamnar på rätt plats när det är dags att montera dit dem nästa gång.
Däckbyte